Про ринок електроенергії

Скільки коштує кіловат електричної енергії?

Війна внесла корективи в життя кожної родини. Протягом останніх півтора року доходи людей не збільшуються, а вартість життя зростає.

Не стала винятком і ціна на електричну енергію, яка з 01.06.23 року зросла на 57%. На перший погляд це багато, але, якщо врахувати те, що попереднє підвищення було в 2017 році, то зростання на 57% за 6 років в порівнянні з загальною інфляцією по країні за цей же період (99%) вже не здається таким шокуючим.

Давайте розглянемо вартість електричної енергії в порівнянні з іншими товарами та послугами.

У середньому споживання електроенергії одного домогосподарства становить 250 кВт в місяць, що дозволяє користуватися холодильником, бойлером, мікрохвильовою піччю, електричним чайником, пральною машиною, пилососом, комп'ютером, телевізором, праскою, феном тощо. Якщо перевести дане споживання в грошовий еквівалент, отримаємо місячні витрати в сумі 660 грн в місяць, або 22 грн на добу. 

Подивимося, які інші блага можна придбати за 22 гривні? Наприклад, тричі оплатити проїзд в громадському транспорті, або придбати 1,5-літрову пляшку мінеральної води. Можна купити кілограм огірків чи півбуханки хліба. В будь-якому випадку ця сума є недостатньою для існування навіть однієї людини на одну добу.

Вдумайтесь - лише одну пляшку "мінералки" можна "обміняти" на цілу добу споживання електричної енергії для всієї сім'ї! Не варто забувати, що населення навіть після підвищення купуватиме електрику значно дешевше, ніж вона коштує. Цю різницю покривають державі «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Держава підтримує населення за рахунок субсидій та енергоефективних заходів. Також не потрібно забувати, що розумне користування електричною енергією дозволяє зменшити платежі за світло.

Витримаємо важкі часи разом, підтримуючи один одного! 

 

11.08.2023

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет